betegtajekoztatasert.hu

A SpringMed Kiadó könyveit megvásárolhatja:

Kiadványainkat 20% kedvezménnyel közvetlenül a Kiadótól is megvásárolhatja személyesen, vagy megrendelheti honlapunkon, faxon, vagy levélben!
Várjuk kérdéseit, észrevételeit!

Könyvsarok:

1117 Budapest, Fehérvári út 12. (A rendelőintézet földszintjén)
Nyitva tartás: H-P: 9-18
Tel.: 279-2100/2232, fax: 279-0528
E-mail: info@springmed.hu

 Kor Kontroll Társaság    Megalakult a Kor Kontroll Társaság az egészségtudatos öregedésért!


Elsősorban a negyven-, ötvenéves korosztálynak szól a Kor Kontroll Program, melynek célja, hogy az orvoslás mellett a saját kezünkbe adja egészségünk alakulását. A bennünk ketyegő biológiai óra szerint akár 120 évig is élhetnénk, csakhogy a maximális élettartamot örökletes génjeink, szenvedélybetegségeink, életkörülményeink és életmódunk fokozatosan csökkentik. A Társaság az orvostudomány legkorszerűbb eredményeinek felhasználásával vállalja az öregedés folyamatainak tárgyilagos és hiteles megismertetését a lakossággal.
A Kor Kontroll Program megvalósítói divattá kívánják tenni a mozgást, kirándulást, az egészséges táplálkozást, a lelki egészségvédelmet, a kultúra iránti fogékonyságot. A társaság alapítói között jeles orvosok, sportolók, művészek, újságírók  és vállalkozók is  szerepelnek.


Elnök:
B. Király Györgyi
E-mail: bkgy@t-online.hu
Titkár: Molnár Marianna
E-mail: korkontroll@gmail.com
Telefon: (06 20) 945 2565
Honlap: http://www.korkontrolltarsasag.hu/Macosz

  


Feladata a cukorbetegséggel kapcsolatos egészségmegőrzés, betegségmegelőzés, gyógyító egészségügyi rehabilitációs tevékenység, minden esetben közvetett orvosi irányítással.
Elősegíti a betegek képzését, nevelését, oktatását, képességfejlesztését a diabétesz témakörében.
A Szövetség célja a tagszervezetek munkájának elősegítése rendezvények, konferenciák, tanfolyamok szervezésével. Kapcsolatokat létesít állami és társadalmi szervezetekkel, valamint egészségügyi dolgozók vagy a betegek érdekképviseletét végző szövetségekkel; egyesületekkel, intézményekkel és magánszemélyekkel (Diabetes Centrumokkal, a Magyar Diabetes Társasággal stb.). Részt vállal az egészségnevelési és felvilágosító munkában, cukorbetegséggel kapcsolatos kiadványok  (folyóiratok, oktatási segédanyagok) megjelenésével és terjesztésének elősegítésével.

Elnök: Kincses János
Mobil: (06 70) 9472 266
Cím: 5700 Gyula, Budapest krt. 49. III. 18.
E-mail: diabkincses@freemail.hu
 
Ifjúsági Tagozat
Cím: 1243 Bp., Pf.: 727.
E-mail: macoszif@c3.hu
Magyar Rákellenes Liga

  

A Magyar Rákellenes Liga kiemelkedően közhasznú egyesület, amely 1990-ben jött létre azzal a céllal, hogy ismeretterjesztő programokkal, önkéntes segítőket képzô tanfolyamok szervezésével, ingyenes tájékoztató kiadványokkal, pályázatok kiírásával, Betegszolgálattal, Rákellenes Általános Szolgálattal, ingyenesen hívható anonim telefonszolgálattal, gyógyászati segédeszközök megismertetésével vegyen részt a rákellenes küzdelemben.


Elnök: Dr. Vasváry Artúrné
Központi iroda: 1123 Budapest, Ráth György utca 6. fszt.
Levélcím: 1507 Budapest, Pf. 7.
Telefon: (06 1) 225 1621, (06 1) 225 1622
Fax: (06 1) 225 1623
E-mail: info@rakliga.hu


Betegszolgálat:

Országos Onkológiai Intézet
Cím:
6-os épület, I. emelet, 1123 Budapest, Ráth György utca 7-9.
Telefon: (06 1) 202 4017 (H-P: 10-13 óráig)


Betegszolgálatunkon ingyenes könyvtár működik.


RákÁSZ – Rákellenes Általános Szolgálat
Cím:
1123 Budapest, Greguss u. 2.
Telefon/Fax: (06 1) 321 7445 (H-P: 9-15 óráig)SpringMed Kiadó Kft.

  


A SpringMed Kiadó profilja betegtájékoztató és egészségügyi kiadványok (könyvek és ismertetőanyagok) megjelentetése és terjesztése a laikus közönség (betegek és hozzátartozóik) részére, valamint orvosi szakkönyvkiadás. A Kiadó megalakulása, 2002 óta már több mint 100 kiadványt jelentettünk meg allergia, onkológia, reumatológia, gasztroeneterológia, kardiológia, diabetológia és természetgyógyászat témakörben.


Szerkesztőség

Cím: 1115 Budapest, Bartók Béla út 96. 4/2.
Telefon:
(06-1) 279-0527
Fax: (06-1) 279-0528
E-mail: info@springmed.hu
Honlap:
http://www.springmed.hu/

Könyvsarok
Cím: 1117 Budapest, Fehérvári út 12. (Rendelőintézet földszintjén) Nyitvatartás: H-P: 9-18
Telefon:
(06-1) 279-2100/2232
E-mail: info@springmed.hu
Honlap: http://www.springmed.hu/

 

 

"Az Egészség Hídja" Összefogás


"Az Egészség Hídja" Összefogás az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában már régóta ismert és működő, a politika, az üzleti élet és a civil szféra összefogásán alapuló modell mintájára jött létre 2002-ben. Öt civil szervezet - "A rák ellen, az emberért, a holnapért!" Társadalmi Alapítvány, a Magyar Rákellenes Liga, a Rákbetegek Országos Szövetsége, a Magyar Szenológiai Társaság és a Magyar Onkológusok Társasága Mammológiai Szekciója - Nancy Goodman Brinker amerikai nagykövetasszony személyes kezdeményezésére arra kötött írásban is szövetséget, hogy a közös cél érdekében a szereplők mindegyike a saját eszközeivel járul hozzá a szűrésben résztvevők arányának emeléséhez, az emlőrákkal kapcsolatos félelmek és hiedelmek eloszlatásához, az egészségtudatosság fokozásához, végeredményben az emlőrák tragikus következményeinek jelentős csökkentéséhez.
Ennek megfelelőn az Egészség Hídja Összefogás minden évben figyelemfelkeltő kampány - tudományos szimpózium, séta a rózsaszínre kivilágított Lánchídon, vidéki rendezvények stb. - létrehozásával, és az esemény publicitásának növelésével segítik a nemes célt. A támogatók- vállalatok, médiumok, civil szervezetek, ismert magánszemélyek - anyagi támogatással, információs anyagok készítésével és terjesztésével, tájékoztatással, szervezéssel és sok más egyéb eszközzel segítik az Összefogást célja elérésben.

Dr. Bodai most abban jár élen, hogy a Mellrák Kutatási Bélyeget elterjessze az egész világon. Egyre több nemzet már törvénybe iktatta a remény jelképének elfogadását a saját országában. Az a közös cél, hogy sok millió ember összefogásával találjunk gyógyulást a mellrákra!
További információ található a www.curebreastcancer.org címen.A "Magyar Reumatológia Haladásáért" Alapítvány (MRA)

A Magyar Reumatológusok Egyesülete által létrehozott alapítvány  (MRA) közel 10 éve tevékenykedik a reumatológiai betegek érdekében. A kuratórium a Magyar Reumabetegek Egyesületével (MRBE) karöltve 2005-től kezdve évi 3 alkalommal betegújságot ad ki Reuma Híradó néven, mely többek között reumatológus orvosok által is elfogadott gyógyítási, életviteli eljárásokat, lehetőségeket mutat be a reumatológiai betegek számára.

Gönczi Csabáné Dr.                                     Dr. Merétey Katalin
MRA kuratóriumi elnök                                 MRA ügyvezető igazgató 
Főszerkesztő                                               a Kiadó részéről
        
Cím: 1023 Budapest, Ürömi u. 56.
Telefon: (06 1) 326 3396
Fax: (06 1) 335 0876
E-mail: mra@reumatologia.hu
Honlap: www.reumatologia.huA "Rák ellen, az Emberért, a Holnapért" Társadalmi Alapítvány
A kuratórium elnöke: Vitray Tamás, szakmai vezetője: Prof. Eckhardt Sándor.

Az  első rákellenes civil szervezetként  jött létre 1985-ben azzal a céllal, hogy a társadalom széles rétegeivel tudassa, a rák megelőzhető, a betegségből meg lehet gyógyulni. A lakosság nem ismeri a rák kialakulását elősegítő tényezőket és a védekezés lehetőségeit. Kevesen tudják, hogy életmódjuk megváltoztatásával, a károsító tényezők kiküszöbölésével a daganatos betegségek megelőzhetők, az egészség megőrizhető.

Támaszadó Szolgálatunkban képzett szakemberek segítségét kínáljuk fel az egészségükért, gyógyulásukért tenni akaróknak. Szolgáltatásaink egyéni, személyre szabott vagy csoportos formában, egészségeseknek, gyógyulóknak, családtagoknak:

- orvosi tanácsadás
- pszichológiai támaszadás, megküzdési stratégia betegeknek és hozzátartozóiknak
- táplálkozási tanácsadás, tankonyha
- ételrecept kínálat - megelőzéshez, gyógyításhoz
- légzésterápia - jóga, qigong
- kreatív terápia - zene, tánc, kézművesfoglalkozás
- segítség a házi betegápolásban
- előadások, fórumok, rendszeres klubösszejövetelek szervezése
- egészséges életmódhoz ajánlott termékek vásárlással egybekötött bemutatója
- hozzáférhetőség az ajánlott szakirodalomhoz

Elért eredményeinket azoknak köszönhetjük, akik támogatásukkal kiemelkedően közhasznú alapítványunk működését lehetővé teszik.
Közös erővel a daganatos betegséget is legyőzhetjük!

További információ:

A "Rák ellen, az Emberért, a Holnapért" Társadalmi Alapítvány
Cím: 1093 Budapest, Mátyás u. 18., fszt. 1. 
Levelezési cím: 1364 Budapest, Pf.: 202.
Telefon/Fax: (06 1) 217 0404, (06 1) 455 0551
E-mail: rakellen@rakellen.hu
Honlap: www.rakellen.hu
 
Támaszadó Szolgálat:
Cím: 1033 Budapest, Laktanya u. 2.
Telefon/Fax: (06 1) 367 5133, (06 1) 367 5144
E-mail: tamaszado@rakellen.huAlapítvány a Vastagbél Betegekért

Az Alapítvány egy nem profitérdekelt, közhasznú szervezet, amely elősegíti és támogatja a vastagbélbetegségekkel kapcsolatos szakmai, oktatási és kutatási programokat.

A kuratórium elnöke: Prof. Dr. Újszászy László
Cím: Semmelweis Kórház I. Belosztály, 3529 Miskolc, Csabai kapu 7-9.
Fax: (06 46) 562 592
E-mail: lujszasz1bel@semmelweis-miskolc.huAllergia Adatbank Alapítvány (Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank)

Az Adatbank 9 allergéntől mentes terméklistát állít össze évről évre az élelmiszeripartól kapott információk alapján, melyet a betegek, illetve az egészségügyi szakemberek számára könnyen elérhetővé tesz a "free from" termékkatalógusokon keresztül a következő témákban: tejfehérjementes, tejcukormentes, tojásmentes, szójamentes, gluténmentes, földimogyorótól mentes, benzoesavtól mentes, azoszinezéktől mentes, kéndioxidtól mentes.
(2004-től a http://www.taplalekallergia.hu/ honlapon is megjelennek a terméklisták.)

Elnök: Prof. Dr. Barna Mária
Cím: 1088 Budapest, Szentkirályi u. 14.
Telefon: (06 1) 486 4826
Fax: (06 1) 486 2761
E-mail: info@taplalekallergia.hu
Honlap: http://www.taplalekallergia.hu/Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ)

A hazai asztmás és allergiás betegek érdekvédelmi, felvilágosító, ismeretterjesztő szervezete. A betegeket érintő jogszabálytervezetek véleményezésében is részt vesz.

Elnök: Pós Péter
Cím: 1126 Budapest, Böszörményi út 20-22.
Telefon: (06 1) 225 0622
Telefon/Fax:  (06 1) 225 0623
Elnök telefon/fax: (06 1) 316 9008
E-mail: info@abosz.hu
Honlap: http://www.abosz.hu/
Asztmás és Allergiás Gyermekek Magyarországi Egyesülete
Célja: az asztmás és allergiás gyermekek és családjaik lehető legjobb minőségű, legteljesebb életének elősegítése.

Cím: 1192 Budapest, Hungária krt. 33/2.
Telefon/Fax: (06 1) 280 8452
E-mail: agyme@agyme.hu
Honlap: www.agyme.hu
CEDH Hungária Homeopátia Oktatási és Ismeretterjesztő SzervezetA párizsi székhelyű, nemzetközi CEDH klinikai homeopátiás szervezet által alapított CEDH Hungária Homeopátia Oktatási és Ismeretterjesztő Szervezet legfontosabb céljának tartja a magas szintű klinikai homeopátiás képzést és a homeopátiás gyakorlat elterjesztését minden érdeklődő számára.
A klinikai homeopátiás szemlélet  a beteg érdekeit a legfontosabbnak tartva a betegségek megelőzését, illetve a mielőbbi gyógyulást tűzte ki céljául oly módon, hogy eközben nem okoz mellékhatásokat, erősíti az immunrendszert, segíti a szervezet öngyógyítő erőit.
E célok elérése érdekében a CEDH Hungária Homeopátia Oktatási és Ismeretterjesztő Szervezet folyamatosan hirdet és tart homeopátiás képzéseket, illetve "Klinikai Homeopátia" néven továbbképző szakmai lapot ad ki.

CEDH tanfolyamok

-diplomát adó, akkreditált alapképzés orvosoknak, gyógyszerészeknek
-továbbképzések, klubnapok
-gyógyszertári asszisztensek részére kreditpontos tanfolyamok
-védőnők, szülésznők, ápolók részére kreditpontos tanfolyamok
-érdeklődő laikusoknak szóló tanfolyamok

Cím: 1111 Budapest, Bartók Béla út 28. I/1.
Telefon: (06 1) 209 5782
Fax: (06 1) 209 1793
E-mail: info@cedh.hu
Honlap: www.cedh.hu
Csont és Ízület Évtizede Alapítvány

A Csont és Ízület Évtizede 2000. január 1-től 2010. december 31-ig tart, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete javaslatára az Agy Évtizedét követi. 
Hogy született a Csont és Ízület Évtizedének ötlete? A kezdeményezést hivatásos egészségügyiek egy csoportja szorgalmazta, akik úgy találták, hogy a csont és ízületi megbetegedések társadalomra gyakorolt igen jelentős hatása miatt és a mozgásszervi betegségek terhének csökkentésére, a betegek életminőségének javítására az egyes országokat, szakmai és betegszervezeteket, egyéneket nemzetközi szinten kell megszólítani. Az ötlet az Agy Évtizede sikerét követve született, mely jelentős tudományos fejlődéshez vezetett. Magyarország állami szinten elsőként csatlakozott.
Nemzetközi támogatás Kofi Annan, az ENSZ főtitkára, II. János Pál pápa, a Világbank, a Nemzetközi Vöröskereszt, valamint eddig 48 kormány támogatja hivatalosan az Évtizedet.
Milyen betegségekre vonatkozik a Csont és Ízület Évtizede? Ízületi megbetegedések, csontritkulás, porckopás, rheumatoid arthritis, derékfájás, gerincbetegségek,  súlyos végtagsérülések és gyermekeket érintő mozgásszervi betegségek.
A célkitűzések Mozgásszervi betegségek okozta szociális és gazdasági terhek csökkentése, e betegségek prevenciójának, diagnosztikájának, kezelésének javítása minden beteg számára, a prevenció és a hatékony kezelési módszerek kutatásának elősegítése, a betegek bevonása a róluk szóló döntésekbe.
Hazai részvételellel megalakult a Csont és Ízület Évtizede Hazai Hálózata, mely mozgásszervi betegségekkel foglalkozó szakmai szervezeteket és a mozgásszervi betegek szervezeteit egyesíti. A hálózat munkáját a Csont és Ízület Évtizede Közhasznú Alapítvány koordinálja.
Magyarország tevékenyen vett részt az Évtized előkészítésében, és Prof. Vizi E. Szilveszter (akkor az MTA alelnöke) ösztönzésére, Göncz Árpád köztársasági elnök úr révén állami szinten elsőként csatlakozott az Évtizedhez. Ezt a tényt világszerte nagyra értékelik.
A nemzeti koordinátor: Dr. Bálint Géza. 
A Csont és Ízület Évtizede Hazai Akciós Hálózata tevékenységét az Évtized Kormányzó Bizottsága Nemzetközi Díj odaítélésével honorálta.

Dr. Bálint Géza
Csont és Ízület Évtizede magyarországi koordinátora

Elnök: Dr. Bálint Géza
Cím: 1142 Budapest, Kassai tér 22.
Telefon:  (06 1) 438 8331
Fax: (06 1) 438 8324
E-mail: bjd@t-online.hu
Honlap: http://www.boneandjointdecade.org/Cukorbetegek Budapesti Egyesülete (CBE)Elnök: Sámán Miklósné
Cím: 1077 Budapest, Wesselényi u. 17.
Telefon: (06 1) 343 6925, (06 1) 413 1179
E-mail: cbe@freemail.hu
Honlap: www.cbe.hu
Diabéteszes Gyermekek és Ifjak Országos Szövetsége (DIGYIOSZ)
Cím:
1108 Budapest, Lenfonó u. 8. VI./25.; 4400 Nyíregyháza, Korányi Frigyes út 43.
Telefon: (06 42) 444 369
Honlap: http://gigabilapja.uw.hu/digyiosz/

Diabetológia és Anyagcsere Alapítvány

Elnök: Dr. Karsai György
Cím: SOTE II. Sz. Belklinika, 1088 Budapest, Szentkirályi u. 46.
Telefon: (06 1) 266 0926/5587
Fax: (06 1) 212 2188
Honlap: www.cukorbetegekert.hu
E-mail: info@cukorbetegekert.huEgészséges Nemzedékért Alapítvány
A szervezet célja: Egészségügyi dolgozók képzése, továbbképzése. Alapellátási Szabadegyetem keretében elsősorban a háziorvosok folyamatos szakmai továbbképzése mellett hagyo-mányteremtő rendezvények szervezésével is foglalkozik: pl. Betegek Világnapja, Rokkantak Nemzetközi Napja, WHO Nap, Semmelweis Nap és jótékonysági hangversenyek.

A szervezet vezetője: Prof. Dr. habil Schmidt Péter, egyetemi magántanár
Székhely: 9025 Győr, Radnóti u. 41.
Levelezési cím: Korompáky Mária, az Alapítvány ügyvezető titkára
Cím: 9024 Győr, Szent Imre u. 16.
Telefon: (06 96) 500 246
Fax: (06 96) 500 293, vagy fax, üzenetrögzítő: (06 96) 427 772
Mobil: (06 20) 9120 113
E-mail: mary@gyor-ph.hu, dr.schmidt@gyor-ph.hu,ena.gyor@externet.huEgészségügyi Gazdasági Vezetők EgyesületeA rendszerváltás hajnalán, 1989. augusztus 14-én jegyezte be a Fővárosi Bíróság az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületét, melyet néhány megszállott, a nyugati világra kitekintéssel rendelkező szakember hozott létre.
Az önszerveződésnek ebben a "lázas" időszakában nagyon gyorsan nőtt a tagságunk és a korábbi kapcsolatok felhasználása révén egy éven belül tagjai lettünk az Európai Kórházigazgatók Egyesületének.

A 16 évvel ezelőtt megfogalmazott alapszabály alapelvei ma is érvényesek:

- politikamentesség
- szakmapolitikai munkavégzés
- közreműködés a jogalkotásban
- szakmai érdekvédelmi tevékenység
- kongresszus szervezés
- oktatás
- lapkiadás

A jelenleg több mint 300 taggal rendelkező egyesület a magyar egészségügy egyik nagysúlyú szervezete, amely a korábban megfogalmazott fő célok szem előtt tartásával folyamatosan azon munkálkodik, hogy a magyar egészségügy struktúraváltása, finanszírozása, működése egyre inkább "európaivá" váljon.
Megértve a kor kihívásait, az egyesület néhány évvel ezelőtt kialakította regionális működési rendszerét, annak elismeréseként, hogy az e területen folyó munka megsokszorozza az erőforrásokat.
Felismerve az utánpótlás jelentőségét, az egyesület nyitott a "második vonal" befogadására és örömmel üdvözöljük soraink között a fiatal menedzsereket.
Kiemelkedő része az egyesület munkájának az Egészségügyi Gazdasági Szemle kiadása, amely több mint 40 éve Kövesi Ervin főszerkesztő gondozásában jelenik meg, a Hírlevél, amelyen keresztül információk jutnak el a tagsághoz  (VII. évfolyam), valamint a Magyarországi Egészségügyi Napok (XIII.), amely az ágazat egyik legnagyobb interdiszciplináris, szakmai, kulturális rendezvénye.
Megalakulása óta ez egyesületet az alábbi elnökök vezették: Tarjány György, Nemes János, Dr. Ari Lajos.

Elnök:
Dr. Ari Lajos
Cím: 1204 Budapest, Köves út 2-4.
Telefon/fax: (06 1) 284 7668
E-mail: egve@mail.datanet.hu
Honlap: http://www.egve.hu/Egészségünkért a XXI. században Alapítvány

Dr. Szilágyi Tibor ügyvivő elérhetősége: (06 30) 368 8921
Cím: 2030, Érd, Áfonya utca 65.
Telefon/fax: (06 23) 371 299
E-mail: h21hf@t-online.hu
Honlap: www.health21.hungary.globalink.org

Egy Csepp Figyelem AlapítványAlapító: Erős Antónia
Cím: 1112 Budapest, Oltvány u. 17/B
Telefon: (06 1) 688 1121
Fax: (06 1) 688 1122
Mobil: (06 30) 249 6287
E-mail: diabetes@egycseppfigyelem.hu
Honlap: www.egycseppfigyelem.hu